top of page

Vil du undgå at blive snydt af online tilbud?


Black Friday og Cyber Monday er blevet en af de største tilbudsdage, og mange danskere tager også del i de mange gode tilbud, som amerikanske, europæiske og danske virksomheder reklamerer med. Men hvordan kan du være sikker på, at du ikke bliver snydt? I denne artikel vil vi se nærmere på et scam, vi er faldet over og komme med tips til at undgå at blive snydt.


Et tilbud kan være for godt til at være sandt

Når et tilbud virker for godt til at være sandt, så er det ofte fordi, det rent faktisk er for godt til at være sandt. Derfor er det vigtigt at være forsigtig, når man shopper rundt i de mange tilbud. Men hvordan snyder de os?


Ofte spiller de på to ting, som anvendes af både marketingsfolk og cyberkriminelle: begrænsethed og tidspres.


Når en vare er i et begrænset oplag — tilbud gælder kun de første 10 kunder! — så sætter det en psykologisk proces igang hos os. Vi ønsker at reagere for ikke at blive forbigået eller lade chancen gå os forbi. Det er den samme psykologiske mekanisme med limited edition varer, hvor der kun produceres 100 stk eller på anden vis er begrænset oplag, der for folk til at stå i kø eller betale uanede mængder af penge for et produkt. I de senere år har særligt Nike lært at deres AirJordan sko kan sælges til kæmpe beløb, hvis bare de laves i limited edition.


Den anden faktor, tidspres, virker på samme måde. Black Friday og Cyber-monday tilbud er kendetegnet ved, at det kun er 24 timers tilbud. Dog har nogle butikker udvidet det til hele weekender og nogle gange hele ugen, som selvfølgelig udvandet tidspresset en smule, men tanken er den samme. Når vi udsættes for et sådan tidspres, så glemmer vi til tider at tænke rationelt og impulsen tager over i stedet. Et godt råd, når du ser disse tilbud er at gå ud og lave dig en kop the eller kaffe inden du trykker køb og så lige tænke over, hvad du egentlig skal bruge varen til mens vandet koger.


Begrænsethed og tidspres kan altså være en cocktail, der får os til at handle irrationelt. Det ved de cyberkriminelle også. Derfor opsætter de falske webshops og tilbud, som får os til at give kreditkortoplysninger eller købe varer, som så aldrig kommer. Vi har fundet et eksempel, som vi alle kan lære af.

Da vi søgte efter træningssko fra mærket "Nobull" faldt vi over siden nobulldenmark.com, som sælger træningssko og tøj. Sidens priser var tæt på halv pris, som ikke ville være urealistik i et super godt black friday tilbud.


falske nobulls

Men hvordan ved man om det er rigtigt eller falsk? Her er nogle tips til, hvordan du kan undgå at blive snydt:


 • Tjek altid butikkens online anmeldelser - hvis der er mange dårlige anmeldelser, så skal du holde dig langt væk!

 • Hvis ikke de har anmeldelser, så brug trustpilot.com. Se efter stjerner på Trustpilot og lignende hjemmesider. Hvis en butik ikke har mange stjerner, så kan det godt være et tegn på, at der er noget galt med den. Læs også gerne anmeldelser og se om butikken svarer på anmeldelserne i en konstruktiv tone.

 • Er der tale om en større butikkæde, hvor du er bange for at nogle udgiver sig for at være butikskæden, så kontakt butikken direkte og spørg om deres Black Friday/Cyber Monday-tilbud og henvis med et link. Butikkerne vil altid kunne give dig de rigtige oplysninger.


Nedenfor ses et billede af kontaktformularen fra den træningsside vi besøgte. På siden står hverken adresse, CVR-nummer eller et telefonnummer, men en mystisk og meget generisk kontaktformular, der tyder på en hurtigt opsat hjemmeside. Det kan også være en god ide, at læse siden igennem og se om sproget virker "oversat". Google translate og andre services bliver konstant bedre, men ofte kan man finde fejl, særligt på dansk, som gør at man bør være ekstra varsom med siden.GODE råd til at undgå at blive snydt
Når du handler online generelt er det vigtig at være forsigtig. Men op til højtider, såsom Black Friday, Cyber Monday eller julen, der er rundt om hjørnet, så skal vi altså være ekstra forsigtige - det der nemlig også de kriminelles højtider! Her er nogle tips til, hvordan du kan undgå at blive snydt online:


 • Er prisen for god? Ofte vil svindlere forsøge at lokke dig med et tilbud, der er for godt til at være sandt. Det kan være en god ide at kontrollere tilbudspriserne på flere forskellige hjemmesider.

 • Har du hørt om butikken før? Køb kun hos anerkendte butikker og websteder.

 • Hold øje med stavefejl og grammatikfejl på de hjemmesider, du besøger. Disse kan være tegn på, at webstedet er falsk eller ikke legitimt.

 • Tjek anmeldelser på trustpilot og andre review-sider.

 • Sørg for at have en god antivirusprogrammer og firewall på din computer, så du ikke risikerer at få malware eller viruses, når du besøger usikre hjemmesider.

 • Brug kun betalingsmetoder, som du føler dig tryg ved. Nogle gange kan svindlere lokke dig til at betale med en usikker metode, såsom bankoverførsel eller Western Union.

 • Sørg for at have en god adgangskode til dine onlinekonti og brug ikke din firmamail til online-shopping.

 • Del budskabet med din familie og nære. Ofte finder vi måske en falsk side for noget vi ønsker os eller tænker på at købe. Det kan være, at din familie finder samme side. Fortæl dem om farerne og hvis du vil være ekstra god, så giv dem direkte links til dine gaver, så de ved, hvor de skal købe dem fra.bottom of page